back

next

LINCOLN TOWNHOUSES


STREET PRESENCE

The project site sits between a row of early 20th century townhouses and a large future development. Our proposal bridges its drastically different neighbors, aligning setbacks with the traditional context and adopting a vertical proportion to match the future development.

The new building is a four-unit condominium, with one unit per floor. The ground level unit is accessible, with additional space in the cellar. The top unit has access to a bi-level roof via a penthouse with a master bedroom suite.

EXISTING
PROPOSED

FACADE

All of the units have a living room and bedroom or alcove facing the street. The facade caters to the different considerations of those spaces with two unique outward expressions. In front of the living spaces, a full height window wall system allows maximum daylight and views into the space. At the bedrooms, a perforated metal panel gives a personalized accent to the building, while incorporating the desired level of openness for the bedrooms.

DUAL EXPRESSION
TWO HALVES
MATERIAL PALETTE
ACCENT LOCATIONS

METAL PANEL

To play against the glass and aluminum curtain wall, it is important for the metal panel to read as a volume. Our interest was in creating a pattern that would unify the facade, while giving it a visual interest. Using a variety of sources for inspiration, we developed a perforation pattern that is iconographic up close and varied from afar.

DOT MATRIX IMAGE
ICONOGRAPHIC GRID
PIXELATION WITH ICONS
FACADE PANELS



   © 2018 Palette Architecture